Här följer några av våra vanligaste frågor & svar.

Läs gärna mer i mappen Produktblad eller i vår broschyr för mer information.

Linoljefärgen torkar aldrig?
Linoljefärg torkar alltid på 1-3 dygn. 
1. Måla mycket mycket tunt. Efter första strykningen skall fortfarande underlaget synas tydligt.
2.  Låt det färgen torka ordentligt mellan varje strykning.
3. Rör om i burken ordentligt innan målning.
4. Ha god luftväxling inomhus.
5. Ha minst 15 grader varmt inomhus.
6. Måla aldrig utomhus vid fuktigt väderlag eller under 5 grader under hela dygnet.
7. Tillsätt inte torkmedel.


Jag har ett linoljefärgsmålat golv. Hur städar och underhåller jag det?
Ett linoljefärgsmålat golv är väldigt hållbart. Däremot är det ett par saker man bör tänka på: Linoljefärg är känsligt mot baser. därför bör man våttorka endast med lätt fuktad trasa/mopp och med ett pH-neutralt medel, t.ex. Ajax eller Yes handdiskmedel. (Det rengörs egentligen precis som ett linoliumgolv.) Linoljefärg stryks i mycket tunnare lager än konventionell färg, varför man "mekaniskt" sliter ned färglagret snabbare än en vanlig golvfärg. Å andra sidan slits det mjukt och vackert och underhålls enkelt genom att stryka på ett lager färg. (Vanlig färg spricker och måste spacklas innan målning.) Om man råkat vara elak mot golvet och använt basiska rengöringsmedel och golvet blivit matt och svårstädat utan att ha blivit slitet, kan man stryka olja över ytan. Då ser det ut och fungerar som nymålat.


Jag har målat mina fönster i en mörkt röd kulör. Men efter ett par år har färgen på sydsidan ljusnat och blivit nästan rosa. Har pigmentet blekts? Måste jag måla om?
Det är inte pigmentet som blekts utan färgen ser ljusare ut för att oljan i ytskiktet lakats ur. Om du stryker på ett tunt lager av Kulturhantverkarnas Linolja Impregnering så återfår ytan glans och kulör. Det går också bra att måla ett mycket tunt lager med samma linoljefärg bruten med 20-40% terpentin.


Jag har hört att det skall vara dyrt med era färger, är det det?
Per liter kan det ibland uppfattas som mycket pengar men då våra färger sträcker mycket längre än t ex en alkydoljefärger så blir kvadratmeterpriset faktiskt oftast mycket lägre.


Kan jag måla linoljefärg ovanpå en alkydoljefärg?
Ja, det går. Linoljefärg fäster på de flesta material men en alkydoljefärg åldras på så sätt att den blir hård och äggskalslik. Så småningom så orkar inte färgen "följa med" när underlaget (t ex trä) rör sig, då spricker den och flagnar. Då spelar det ingen roll om det sitter en bra färg ovanför.


Hur sent på hösten kan jag måla utomhus?
Både linoljefärg och slamfärg är penetrerande färger, d v s de skall tränga in i underlaget. Är underlaget fuktigt (över 20%) så kan de inte göra det. Då finns risk för att färgen flagnar. Det är också viktigt att varje lager får torka ordentligt mellan strykningarna och vid svalare väderlek får man räkna med längre torktid. Även fukt mellan strykningarna kan innebära dålig vidhäftning. Se till att ytan är ordentligt torr. Det bör inte vara kallare än 5 plusgrader. Det är olämpligt att måla vid regn.


Jag har hört att man inte skall måla i direkt solljus, stämmer det?
Ja, om solen värmer ordentligt på sommaren, så torkar färgen på ytan för fort och det kan leda till problen med "blåsor".


Jag har målat med linoljefärg men har fått glansskillnader i resultatet. Vad beror det på och vad kan jag göra åt det?
Om underlaget suger olika eller om färgen strukits ojämnt så får du matt/glans-fläckar. För att få ett jämnt resultat gör du ytterligare en strykning.


Jag skulle vilja olja mina golv men har hört att det är stor risk att det börjar brinna så jag vet inte om jag vågar.
Linolja tillsammans med vissa textilier och/eller spånflisor kan generera en kemisk reaktion som utlöser en brand. Det man skall vara försiktig med är golv med breda springor där oljan kan droppa ned i trossbotten. Då bör man överväga om man skall täta springorna innan oljningen. Dessutom bör man då pensla på oljan mindre flödigt. Risken för brand upphör när oljan har oxiderat d v s torkat. Trasor som använts till linolja skall förvaras väl vattenfuktade i tättslutande kärl eller brännas. Linolja i sig kan inte börja brinna.


Ska jag tvätta med målartvätt innan jag målar med linoljefärg?
Nej, bara med diskmedel och vatten. Finns det rester av målartvätt kvar och den blandas med linoljan blidas tvål. Det kan ödelägga målningen.


Jag har råkat glömma min linoljefärg i torpet under vintern. Är den förstörd nu när den utsatts för frysgrader?
Linoljefärg förstörs inte om den råkat frysa, det är bara att röra upp den och använda igen. Slamfärg och vår emulsionsfärg vägg & takfärg skall dock förvaras frostfritt.


Hur ska jag bäst förvara mina linoljefärgsburkar?
Det är väldigt viktigt att burkarna är väl tillslutna. Får burken stå i många år och det kommer luft in så bildas "skinn" på färgen och det är osäkert om färgen går att rädda. 


Jag öppnade en burk som stått orörd ett tag och det verkade som om färgen/pigmentet sjunkit ned till botten och bara oljan ligger ovanför. Är den förstörd?
Det går att röra upp färgen igen. Börja med en skruvmejsel och finfördela färgen och fortsätt sedan att röra med en rörsticka. I tättslutande burk håller linoljefärg i princip hur länge som helst. Ifall det blivit skinn på färgen så ta alltid ur skinnet innan omrörning.


Jag har såpbehandlat mitt golv, men det har blivit lite flammigt och snarare gult än grå-vitt som vi väntat oss. Vad beror det på och vad gör vi nu?
Om man väljer att bara behandla golvet med såpa kan det ta lite tid innan processen kommer igång. I de läget brukar jag skura golvet med såpvatten ett par tre gånger och bara låta det torka 5-6 timmar mellan gångerna. Då brukar flammigheten försvinna och golvet bli ljusare.


När jag frågade om linoljefärg i min "vanliga" färghandel där jag bor så sa dom att: -Nej, använd inte det, det torkar aldrig och blir randigt utav djupa penselstreck.
Är det så? Linoljefärg ska strykas väldigt tunt. Den flyter inte ut på samma sätt som en "vanlig" färg. Om man stryker den för tjockt så får man penselränder och förlängd torktid. Rätt struken torkar den på ett till två dygn och ger en mjuk, levande yta som åldras vackert.  


Vilka penslar fungerar bäst vid linoljefärgsmålning?
Pensel med styv svinborst fungerar bäst. Blandborst fungerar också. Pensel med syntetborst fungerar mindre bra. Vi saluför kvalitetspenslar från Gnestapenseln som vi varmt rekommenderar. Ställ gärna penseln i lite rå linolja ett dygn innan målning och låt den stå där mellan alla strykningar. Sen när det är färdigmålat så gör man bäst rent penseln med vår såpa.


Jag har limfärg i taket. Hur gör jag nu?
Blöt tummen och tryck mot ytan. Blir det en blöt prick som sakta torkar och om ytan kritar är det med all säkerhet limfärg. Hur man går vidare beror lite på hur många lager limfärg det är och vilket underlag det är. Läs mer här om hur du går vidare i våra Produktblad.


Går det att måla på blött linoljekitt?
Med mycket lätt tryck på penseln går det utmärkt. Linoljefärg "gifter" sig bra med linoljekitt.


Ska man shellackera utomhus?
Nej.


Lacknafta eller Balsamterpentin vid spädning?
Vi rekommenderar terpentin men det går lika bra med lacknafta. Målning inomhus rekommenderar vi pga miljö och hälsoskäl att inte använda lösningsmedel. Använd lösningsmedel utomhus i minsta möjliga mån. Vår Linoljefärg Fasad Utomhus fungerar utmärkt utan lösningsmedel. Men kom ihålg att stryka färgen mycket tunt!<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/N70bzraMNuQ?rel=0&amp;showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Jag startade J´s Hammare Bygg & Måleri 2005.
Jag har specialiserat mig på Byggnadsvård
och Sekelskiftes hantverk.
Hantverk enligt traditionella metoder.
J´s Hammare Bygg & Måleri utför
restaurerings och renoverings arbeten,
målning utomhus och inomhus.
Vid målningsarbeten använder jag mig av
Linoljefärg, Linoljeemulsionsfärg
och kulturella färger."

- J´s Hammare Bygg & Måleri -


Fregattvägen 7
181 37 Lidingö

Info@jhammare.se
070-298 05 05
Vi har under åren med glädje skickat många nöjda kunder till J´s Hammare Bygg & Måleri! Målning inomhus och utomhus med linbaserade färger, samt olika snickaruppdrag. Roligt att ha en extremt duktig snickare och målare i vårt nätverk.
- Kulturhantverkarna Färg AB - Staffan af Kleen -